Hanami - sakury v Tokiu

Jarní davové šílenství po celém Japonsku vypuká s příchodem jara, když známé sakury začínají kvést, a asi do týdne odkvetou. V tomto čase, všichni Japonci vyrážejí do parků pod sakury a pořádají piknik, a oslavují Hanami, což je v překladu "obdivování sakur".
Za sakurami jsme vyrazili do části Shinkuju, což je jedna z hlavních obchodních a administrativních center Tokia. V této části se nachází park Ueno, který je největším veřejným parkem v centru Tokia a má více než 8.800 sakur.
Sakura je japonský název pro stromy třešně. Svátek Hanami Japonci převzali od Číňanů, kteří slavnostně oslavovali rozkvétání stromů, prvně to byly švestky, poté začali obdivovat sakury.


Na tento svátek čekají nedočkavě Japonci celý rok, a turisté se sjíždějí z každé části světa, aby viděli rozkvetlou sakuru. Meteorologové se snaží s co největší přesností určit rozkvět sakur, protože na ně spoléhají mnoho cestovních agentur i japonské firmy, které právě na toto období připravují své sakurové zboží.


Největší školy v Japonsku mají stromy sakury ve svém okolí, a také začíná fiskální rok a letní semestr v dubnu, což je v době rozkvětu sakur. Květy sakury mají pro Japonsko významnou povahu a je považován za japonský národní symbol. Používají se jako ozdoby na porcelán, na obalech potravin a také je můžeme najít na japonské minci 100 jenů.



My jsme vyrazili na obdivování sakur hned začátkem dubna, kdy v každé části Tokia se pořádají sakurové festivaly, kde se pořádně najíte a odpočinete si pod stromy sakur.


Ze stanice Machida jsme jeli nadzemní linkou veřejné dopravy Yamanote do stanice Shinjuku, a poté vlakem pár zastávek do stanice Ueno, která se nachází hned u významného sakurového pakru Ueno. I přesto, že Tokio je nejlidnatějším městem na světe, najdete tady spoustu parků a zeleně. Park Ueno je významný svými sakurami a nabízí neopakovatelný zážitek každý rok začátkem dubna. Park je typický pro romantické procházky nebo na rodinný piknik pod stromy rozkvetlých sakur. V parku se nachází japonských národním muzeí, zoo, Kaneiji chrám a také přírodní Shinobazu rybník, u kterého je možnost si vypůjčit loďky a nasávat romantickou atmosféru.


Národní muzeum je nejstarší a největší muzeum v Japonsku. Muzeum se nachází kolem 110 tisíc unikátních předmětů, včetně 87 národních pokladů, které mají nevyčíslitelnou hodnotu. Platí se vstupné 600 jenů, což je na Tokio dost levný vstup, díky podpoře japonské vlády.


Před výletem za sakurami jsem si přečetla pár článků a recenzí, které uváděly, že svátek Hanami je hodně zmedializový a požitek není takový jak se říká a píše. Přiznám se, taky jsem nebyla nadšením bez sebe, když mi kamarádka oznámila, že jedeme do parku na sakury, pro mě to byl výlet do nějakého parku za nějakými stromy.... Avšak můžu teďka říct, že to byl neuvěřitelný a nezapomenutelný zážitek, který se nenaskytne každý den.






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cesta do Tokia

Trip to Machida